En renovering som på något sätt innebär att man säkerställer framtida minskade utgifter brukar vara dyra. Skulle du till exempel vilja installera en värmepanna med pellets skulle du behöva lägga ut både pengar på pannan (gärna gjutjärn) och dessutom själva installationen som kräver en fackman. Det kan bli en affär där man får räkna med en hel del pengar, som sedan kommer löna sig i framtiden.
Att låna pengar till en renovering är inte ovanligt, och brukar gå under benämningen privatlån eller blancolån. Det kan vara bra att inte blanda ihop begreppen eftersom de betyder samma sak, det vill säga ett något mindre lån som man inte sätter någon säkerhet på. Istället är det hushållets återbetalningsförmåga som bedöms. Privatlån eller blancolån brukar vanligtvis användas till just renovering, semester eller kanske ett bilköp.
Vad kan en renovering kosta?
En renovering brukar vara en kostsam affär och det beror på vad du erbjuds för offert av fackmannen som också ska utföra eventuella monteringar eller installationer av det du renoverar. Pelletspanna och pelletskammin återbetalar sig i längden, eftersom du slipper oförutsägbara elkostnader. Det är därför svårt att säga exakt hur mycket renoveringen kan komma att kosta. Gå igenom både vilken renovering ni vill göra och hör av er till olika fackmän, och lägg sedan upp en budget som ni kan förhålla er till.
Hur ska man då tänka när man ska låna? Det första är att hålla sig borta från oseriösa långivare. Håll dig till välkända aktörer, men kom ihåg att jämföra innan du lånar. Din vanliga bank kanske inte alls har det bästa erbjudandet, och dessutom kan stora banker vara ovilliga att ge ut lån. Om detta kan du till exempel läsa om i Aftonbladet. Se också till att villkoren är klara och tydliga, med ett tydligt upplägg för återbetalning. Till exempel är det bra om du redan innan vet vad den effektiva räntan är:
”För det mesta är det rörlig ränta på privatlån och räntan kan därmed förändras över tiden. Långivaren tar, förutom ränta, också ofta ut avgifter för lånet. Därför är det viktigt att du tar reda på vad den effektiva räntan för lånet är.” Läs mer om hallåkonsument.se
Du kan också läsa om regler för lån på konsumentverkets hemsida.
Räkna på vad den omedelbara kostnaden för renoveringen och installationen hemma skulle kosta, och ta ett lån som är anpassat efter det. Därefter bör du räkna ut vad månadskostnaden för själva lånet skulle bli och anpassa dig efter det. Ta med andra ord inte ett lån som är högre än vad du kan betala tillbaka.