Spara energi med enkel renovering

Känner du av höga värmekostnader och vill se över hur mycket energi du faktiskt gör av med? Det finns en massa saker du kan göra för att sänka energiförbrukningen både i pengar och ur ett miljöperspektiv. Här är några enkla tips.

Du behöver inte renovera om hela hemmet om du vill sänka dina värmekostnader och minska din energiförbrukning. I många fall räcker det med att byta tak och isolera eller i alla fall täta de platser där värmen försvinner – såsom upp och ut genom otätade vindsutrymmen eller genom gamla källardörrar där listerna släppt. Att göra en totalrenovering är alltså inte nödvändigt, det viktigaste är att du renoverar där det behövs. Sedan kn du också ta till andra medel för att sänka hur du själv förbrukar energin, vilket sedan kommer synas tydligt på exempelvis elräkningarna. Något man till exempel skriver i Expressen är som följer:

Om du byter ut dina glödlampor mot lågenergilampor kan du spara upp emot 75 procent av den elförbrukning som i dag går åt till belysning. En lågenergilampa har en livslängd på cirka 10 000 timmar, jämfört med vanliga glödlampor som bara varar i cirka 1 000 timmar. Att använda dimmers och sätta upp lysrör där det ska lysa länge, som ovanför köksbänk eller i garage är också el-sparande. – se fler tips här.

En annan sak man tipsar om i artikeln är att se över dina fönster. Är det verkligen energiglas du har eller är det vanliga tvåglasfönster? Den bistra sanningen är att hela sextio procent av hushållens energiförbrukning handlar om just uppvärmningen av hemmet och har du dåliga fönster är det här som en stor del av värmen smiter ut – något som ofta resulterar i att oavsett hur mycket man höjer elementen så blir det inte varmare.

Se över och täta

Det viktigaste du kan göra för att sänka dina energikostnader och din energiförbrukning är att täta alla platser där värmen kan tänkas sippra ut. Alltså är din checklista: fönster, dörrar, vind och tak – för tätar du dessa kommer du snabbt märka av en stor skillnad.