Små energitjuvar som blir stora i längden

Att hålla en låg inomhustemperatur och isolera väl är en förutsättning för en låg energiförbrukning. Dock finns det många enkla tips i vardagen som kan spara in mycket på förbrukningen, utan att ta allt för lång tid att åtgärda.

 

pexels-photo-290678För den som är ute efter att spara in på energiförbrukningen hemma är det värt att se över små energitjuvar i vardagen. Att inomhustemperaturen påverkar mycket är något vi skrivit om tidigare. Att bara sänka temperaturen en grad minskar energianvändningen med fem procent, och att använda täta fönster och dörrar underlättar ytterligare. Ett ytterligare tips angående temperaturen är att placera möblerna så att de håller och fångar in värmen på ett effektivt sätt. Angående temperaturen kan den också justeras i kyl och frys, vilket är bra dels för energiförbrukning men också för att maten ska hålla sig. En kyl bör ha en temperatur på omkring +5 grader, och en frys en temperatur på omkring -18 grader. Något man även kan göra gällande temperaturen är att försöka tvätta i 40 grader så långt det är möjligt, då det kan halvera energianvändningen i jämförelse med att tvätta i 60 grader. Detta skriver Energimyndigheten.

Spara energi genom små medel och trick

Förutom temperaturen finns det saker i hemmet som kan dra massor av energi, utan att man tänker på det. Något som påverkar mycket är belysning. Att byta ut glödlampor till LED-lampor och lågenergilampor är effektivt, och även att komma ihåg att släcka när ljuset när det inte behövs. Att stänga av annan teknik som tv- eller radioapparater som står på men inte används är också viktigt. Vidare bör alla laddare till mobiltelefoner, datorer och övrig teknik alltid vara utdragna när de inte används. Att tänka över vattenförbrukningen är också ett tips. Att diska i maskin om det är möjligt sparar energi och att använda ett snålspolande munstycke i duschen är bra. Att aldrig låta vattnet rinna längre eller mer än nödvändigt är också en förutsättning för en låg energiförbrukning. Att använda vattenkokare vid uppkokning av vatten sparar in på hushållsel då det går mycket snabbt.