Mögel på grund av vattenskada

Mögel är ett riktigt gissel och det är viktigt att bli av med det snabbt. Det finns flera metoder att ta till och det kan vara bra att kontakta en expert inom området.

Om du misstänker att en vattenskada har orsakat mögel i källaren kan det vara bra att kontakta Waterproof Stockholm som är experter på området. De kan sätta in olika metoder för att ta bort möglet. Men varför är det egentligen viktigt att ta bort det och hur går du tillväga?

Konstatera att det är mögel

Det allra första som kan vara bra att göra är att konstatera att det faktiskt finns mögel i källaren eller krypgrunden. Om det har varit en vattenläcka och du inte har gjort ordentligt efterarbete är risken faktiskt ganska stor att det har uppstått mögel i större eller mindre omfattning. Det vanligaste är att du upptäcker fläckar och efter ett tag kan du också få besvär med hosta, nästäppa och annat. Det kan vara svårt att själv konstatera att det är mögel. Du kan då ta ut speciella saneringsföretag som kan titta på skadan och ta olika prover för att se vilken sorts mögel det är och hur det kan åtgärdas. När du konstaterat att det är mögel som huset drabbats av är det dags att begära olika kostnadsförslag. I dem kan det vara klokt att titta på följande saker:

  • Tidsåtgång för saneringen
  • Vilka metoder ska användas?
  • Vad kostar rengöringsmedel och annat?
  • Går kostnaden på försäkringar eller måste du betala själv?

Om du ska sanera mot mögel kan det vara bra att kolla om du kan bo kvar i huset under saneringen eller om du måste hitta ett annat boende under tiden.

Varför ta bort mögel?

Det finns flera anledningar till att ta bort mögel. För det första kan mögel sprida sig till andra delar av huset. Det skadar materialet huset är byggt av och kan också bryta ner materialet och göra huset farligt att bo i. Mögel är i sig inte speciellt hälsovänligt. Sporerna söker sig in i kroppen och ner i lungorna. Människor som har astma, KOL och liknande kan få svårt att andas och sjukdomarna kan också förvärras så att de måste ta mer eller annan medicin. Även de som inte har några sjukdomar kan må dåligt av möglet. Du kan bli täppt i näsan, känna sig förkyld, få huvudvärk och må allmänt dåligt när du är i huset. Ofta försvinner känslan av att vara sjuk när du befinner dig utomhus, är borta några timmar eller över dagen.

Ännu en nackdel med mögel är att det kan börja lukta illa i utrymmen där möglet finns. Doften kan sätta sig i kläder, livsmedel och annat. Det är inte speciellt trevligt. En annan nackdel är också att det blir mycket svårt eller rent av omöjligt att sälja huset om du inte gör något åt möglet. Det är inte alla som talar om att det finns mögel i huset men du måste räkna med att en eventuell köpare upptäcker det vid visning eller efter köpet. Det kan resultera i stämningar eller liknande.