Maxtemperatur inomhus

Har du någonsin funderat över hur varmt eller kallt det max får vara i din hyresrätt? Det finns faktiskt regler för detta som kan vara bra att känna till innan du klagar till din hyresvärd över temperaturen.

Brukar du uppleva ditt hem som extra kallt eller varmt och funderar över om det verkligen är lagligt att hemmet håller just den här temperaturen? Det finns faktiskt riktlinjer för just temperatur i hemmet och vad dessa säger är att en lägenhet aldrig får vara kallare än 18 grader Celsius utan bör vara mellan 20–23 grader och som högst 26 grader under sommaren men med vissa undantag 28 grader vid värmeböljor. Detta gäller i alla fall för hyresrätter, när det kommer till bostadsrätter och villor är det ägaren som bestämmer temperaturen själv, så om detta är något du själv vill bestämma över är det bara att börja sondera terrängen efter en bostadsrätt genom att exempelvis kontakta en mäklare.

Så kollar du värmen i hyresrätten

Något som kan vara bra att tänka på när du bor i hyresrätt är att du alltid har rätt att kolla så värmen stämmer. Enligt Hyresgästföreningen är detta upp till värden att ordna och om denne inte fixar detta åt en så kan man alltid kontakta sin kommuns miljö- och hälsoskyddsförvaltning och så kommer de i sin tur uppmana värden att undersöka detta. Så här säger reglerna om hur varmt det får vara:

  • Max 24 grader året om, varmare än så ska du inte behöva ha det under längre perioder med undantag för sommaren.
  • Maxtemperaturen för sommar är 26 grader – detta är även den absolut högsta nivån som lägenheten får ha under kortare perioder under resten av året.
  • Under tillfälliga värmeböljor får lägenheten bli 28 grader som högsta temperatur.

Bra att veta är att du som hyresgäst kan få ersättning om dessa tre ovanstående punkter bryts mot, men att det finns undantag för när du inte får ersättning. Om det råder extrema väderförhållanden, såsom just en värmebölja som håller i sig, så det finns gäller inte dessa rekommendationer och du kan heller inte få någon ersättning.