Ditt hus läcker värme

Sverige växer och med det stiger också den svenska befolkningens klimatpåverkan. Vi styr om bilen, men målet om ett koldioxifritt lär vänta på sig. Vädret varierar, än lovas det både regn, rusk, kyla och hetta. Detta är faktorer som ligger till grunden för svenskarnas konsumtionsvanor och hur vi väljer att renovera om. Vi kan välja att värma upp med pellets. Men du? Ditt hus läcker. Mer än du kanske tror.

Klimatångesten har väl nått de flesta av oss vid det här laget. Vi får siffror matade till oss varje dag om hur många jordklot det skulle behövas om alla levde som vi. Man pratar om att flyga mindre, välja kollektivtrafik och äta mindre kött. Men få glömmer att en stor klimatpåverkan står i så stor relation till vilket klimat vi i Sverige lever i. Ena dagen är det en halv meter snö för att sedan smälta bort i nio plusgrader nästa dag. Nu börjar fler inse att något så enkelt som fönsterbyte sänker din klimatpåverkan markant. På http://www.drutex-fonster.se/ kan man beställa klimatvänliga PVC-fönster med installation och allt.

När du ändå lägger tid på att fundera över hur du ska värma upp ditt hus vill du ju självklart också att värmen ska stanna kvar.

Se upp för värmeläckor

Ditt hem ska vara smart byggt. Forskning visar att den största anledningen till att nötkött är en stor klimatbov, är för den energi som korna läcker ut som kroppsvärme (något för entreprenörerna att fundera på hur man ska tillvarata den värmen!). Det kanske är en långsökt liknelse, men ditt hus fungerar liknande. Fundera på hur mycket ditt hus läcker i värme, och hur mycket det läcker in kall luft. Knepet är att ta tillvara på och utnyttja den energi som finns och produceras, och det enda rimliga alternativet blir värmeisolerade fönster, som PVC. Fundera vidare på:

  • Hur mycket läcker ditt tak? Behöver du isolera vinden?
  • Läcker ditt avloppssystem ut värme? Hur mycket?
  • Hur mycket värme läcker ditt golv?

Att tanka om bilen är en sak, men sägs inte vara tillräckligt. När vi istället förstår hur vi kan klimateffektivisera kommer  de stora framstegen att göras.