De flyttade sitt hus

På vissa håll i landet är det svårt att hitta bostäder. På andra håll i landet står gamla fina hus tomma. Därför kommer det troligen att bli vanligare att hus flyttas från avfolkningsbygd till de områden där jobben finns.

Vad kostar ett hus i Sverige idag? Det beror helt och hållet på var det står. I vissa delar av landet förlorar ett nytt hus stort i värde när det är färdigbyggt, eftersom marknadspriserna på hus är lägre än kostnaden för att bygga ett hus. Det är naturligtvis mindre roligt för den som vill bo i ett nytt hus i Ångermanland, men för den som vill göra tvärt om finns det pengar att spara, även om man får vara beredd på att lägga en hel del pengar ändå.

Från Lekeryd till MarkTrähus från Norrbotten

SVT berättar om familjen Andersson-Ferngren, som ville bo i ett hus med lite själ, som de själva säger. De köpte ett gammalt trähus i Lekeryd öster om Huskvarna för 10 000 kronor, för att flytta det till en tomt som de köpt i Marks kommun. Att flytta huset de 15 mil som det är mellan de två orterna kostar 700 000 kronor. De kommer dessutom att bygga till huset på den nya tomten, så sammanlagt kommer det att kosta 2,5 miljoner. Det är lika mycket pengar som det kostar att bygga ett nytt hus, men man får ett boende med en helt annan själ, säger Jonas Andersson till SVT. Detta alltså trots att ett flyttat hus räknas som ett nybygge, och därför måste anpassas till moderna byggnormer.

Han påpekar också att timmerhus, som det aktuella huset, är byggda för att kunna plockas ned och flyttas. Dessutom håller virket i byggnaden mycket hög kvalitet. Enligt David Gard på Smålands Byggnadsvård AB, som ska montera ned och transportera huset, kan det hålla lika länge som det stått hittills om man underhåller det på rätt sätt.