Byte av fönster för bättre isolering

Ett hem bör ha god isolering för att inte riskera fukt- eller frysskador. Det finns många metoder för att isolera huset bättre och en av dessa är att byta fönster. Bra fönster ska släppa in värmen från solen men samtidigt se till att värmen inomhus inte försvinner.

Varje år byter massor av svenskar ut sina fönster istället för att renovera huset, detta för att förbättra själva isoleringen. På så vis förhindras värmeläckage och den mysiga inomhustemperaturen består.

Tips på fönsterbyte

Att byta fönster kan en vanlig gör-det-självare ge sig på, men om man vill vara säker på att få det korrekt gjort så är det bäst att låta företaget som man köpt fönstren av hjälpa till med installationen.

Den typ av fönster som lämpar sig bäst för effektivare isolering är treglasfönstren eftersom det uppstår en luftspringa mellan glasskivorna som håller värmen bättre. Denna modell anges även som standard om man vill ha bättre isolering hemma och det är även den typ av fönster som folk i Sverige i allmänhet, väljer. Det finns självfallet andra tips på hur man kan få ett tätare hus och behålla värmen. Enligt Energimyndigheten så kan man dessutom som de säger

”täta fönster och ytterdörrar.”

U-värdet

När man talar om måttet för att mäta energieffektiva fönster så är det U-värdet man nämner. Det är måttet på energin som fönster släpper ut och därmed är ett lägre U-värde bäst. Värdet gäller även andra byggnadsmaterial. Det är dock inte bara glasen som mäts i värdet utan också karmar och båge. U-värdet bör alltså alltid observeras när man är på jakt efter nya fönster för att värma upp sitt hus bättre.