Att byta till pellets

Pellets i högDet behöver inte innebära särskilt mycket arbeta att komplettera sin nuvarande uppvärmning med pellets. Men den som väljer att byta ut sin panna, istället för att bara komplettera den med en pelletsbrännare, sparar på sikt stora pengar, och en hel del arbete.

Om man vill elda med pellets kan man ställa en pelletskorg i en befintlig eldstad, montera en pelletsbrännare på sin befintliga panna, eller installera en pelletskamin. Den största besparingen gör man dock, förutsatt att man har stora behov, om man installerar ett system som är byggt just för pellets.

Tänk på det här

Torgny Vikbladh bor i Höllviken i Vellinge kommun, i sydvästra Skåne med utsikt över Öresund. Han berättar för Byggahus.se att han och hans fru bytte från oljepanna till pelletsbrännare med värmepanna 2004, efter att oljepriset börjat stiga. Idag har hushållet en pelletsanläggning med en maxeffekt på 23 kW, ett bulkförråd som rymmer tre ton pellets, och en automatisk matare från förrådet till pannan. På detta sätt sparar de pengar, energi och arbete.

Vikbladh ger följande råd till den som står i begrepp att installera ett värmesystem för pellets:

  • Se till att få referenser från installatören. Välj en firma som har funnits i några år, och som har bra support och kan lämna garantier på utfört arbete.
  • Skippa insatser, separata brännare och liknande, och välj istället en lösning som håller länge. Man sparar både tid och pengar om man slipper laga och bygga till ett befintligt system för att kunna använda det tillsammans med pellets.
  • Köp inte pellets i säcken, utan be att få se dem innan du bestämmer dig för vilken bränsleleverantör du ska välja. De bästa pelletsen är kritvita, och råvaran består av kutterspån. Billigare pellets kan vara gjorda av gamla lastpallar, och de brinner betydligt sämre och lämnar mer avfall.
  • Glöm inte att underhålla anläggningen, så att du inte eldar pellets i onödan. Om du inte har en självrengörande anläggning bör du tömma askbehållaren och dammsuga bort sot som bildas vid förbränningen. En millimeter sot ger en femprocentig ökning i åtgången av pellets.