Att byta tak och isolera

Hur ska du tänka när du byter tak – både isoleringsmässigt men även när det kommer till säkerhet?

 

Att ha ett stadigt tak som inte går sönder när du står och rensar hängrännor är a och o. Branschstandarden för taksäkerhet minskar risken för fallolyckor vid takarbeten, bland annat genom att det används rätt takstegar, gångbryggor och bra fästanordningar för fallskydd. Detta bör du kolla upp innan du själv börjar klättra upp för att till exempel byta takpannor på villan. Läs mer om just taksäkerhet på http://taksakerhetstockholm.se/.

 

 

Att byta tak

 

Det är också viktigt att taket är välisolerat och inte släpper ut värme en in kyla. Genom att byta tak kan du se till så att även detta förbättras. I en artikel i Expressen går det att läsa mer om hur du ska tänka när du funderar på att byta tak hemma. Att byta takpannor är inget som man behöver göra särskilt ofta men när det väl händer kan det vara bra att veta att du faktiskt kan behöva bygglov. Du får byta takbeläggning utan bygglov så länge detta inte förändrar takets, och i förlängningen husets, utseende allt för mycket. Om du är osäker är tipset att du tar och pratar med stadsbyggnadskontoret i din kommun.

 

Att tänka på vid isolering av taket

 

Bör man då isolera när man väl byter tak? Om du ska isolera är det smart att förlänga själva takfoten och gavelsprånget vid en tilläggsisolering, detta för att när man tilläggsisolerar så kan husets takfot bli kortare eftersom man isolerar inifrån vinden. Men kontakta alltid kommunen för att se om det krävs bygglov, detta innan du börjar göra något. Sedan är det viktigt att inte glömma ventilationen när du isolerar:

 

  • Glöm inte ventilationen. Oavsett med vad, hur och var du isolerar, måste du försäkra dig om att huset inte har fuktskador samt att du kommer att bibehålla en god ventilation.

 

  • Isolerar du vinden ska du vara noga med att täta så att inte den, av till exempel matlagning och tvätt, fuktiga inomhusluften kan ta sig upp.

 

  • Förutom energiförlusten kan detta annars leda till att vindsutrymmet drabbas av fukt och kondens eftersom temperaturskillnaderna blir större med isolering.

 

 

Källa: Vi i villa